Johan van der Es  (basgitaar)


Zo rond mijn tiende ben ik de muziek ingerold via fanfare 'De Bazuin' in Lutjegast; eerst speelde ik ventieltrombone en na een paar stapte ik over op schuiftrombone. Er waren regelmatig optredens, variërend van 1e kerstdag, 6 uur 's morgens in de sneeuw, tot aan mooie concertzalen. En een repertoire variërend van klassieke werken tot popclassics als 'Music' en 'Bohemian Rhapsody'. Tegelijkertijd heb ik nog een paar jaar orgelles gehad, waardoor ik ook op toetsen mijn weg een beetje kan vinden.

Rond mijn achttiende werd er in Lutjegast een gospelkoor opgericht compleet met combo; er ontbrak alleen nog een basgitarist. Ik kocht van mijn laatste spaargeld een goedkope (dus slechte) basgitaar en dito versterker, en leerde bas spelen. Erg leuk om zelf alles uit te zoeken en geschikte baspartijen te verzinnen en uit te schrijven. Muziekarrangementen schrijven en het maken van orkest/begeleidingsbanden of medleys is daarna altijd een liefhebberij gebleven.

Na mijn verhuizing naar Stiens ging het weer een heel andere kant op, als trombonist bij de Leeuwarder 'Big Mill Band'. Veel geleerd over jazz/swing en een heel nieuwe benadering en timing van muziek. Na een paar jaar vertrok de bassist en stapte ik van trombone weer over naar de bas. De optredens waren veelal in en rond Leeuwarden: in de open lucht, de kroegen, in theater Romeyn en de Harmonie. Maar ook waren er korte tours door Duitsland en op Terschelling, met optredens op diverse plaatsen en zelfs op het bovendek van de veerboot. En ook leuk: een eerste CD opname in kunstinstituut 'Parnas' waar ook de repetities waren.

Tussendoor heb ik nog in een aantal gelegenheidsbands en combo's gespeeld, tot ik in 2003 bij mijn eerste top 100 band ("Infinity") terecht kwam. We gingen na 2 jaar uit elkaar toen Jakob en Krijn succes kregen als 'Die Twa', maar we hebben toch een aantal succesvolle optredens gehad. Andere bands waren o.a. Effect98, jazzy band 'Blue Skies', een 'heavy' projectband uit Hijum en meer. Daarnaast heb ik regelmatig invalwerk gedaan bij andere bands. Mocht je ooit een invaller nodig hebben: ik ken veel (standaard) jazz, rock en popnummers en vind het altijd leuk om een keer bij te springen bij een repetitie of optreden.

En nu speel ik sinds 2007 dus bij Black Velvet, een leuke enthousiaste band met heel divers repetoire en goeie muzikanten. We hebben al een flink aantal optredens achter de rug en ik hoop dat er nog veel zullen volgen!

Terug